Mozzanica Headquarters - Alessandro Villa architect

Architecture, interior and environmental graphics

Mozzanica Headquarters

New offices and production site, Osnago
Nuovi uffici e sede produttiva, Osnago


The design for the new Mozzanica headquarters involves the transformation of a production building into a multi functional complex organized into three main areas: offices, production and a large area for training activities and events related to safety and fire prevention systems.
The original core of offices on the ground floor has been extended to the upper floor and towards the inside of the building. The considerable height and the very wide step of the structural pillars allowed to build a second architecture inside the existing building.
The main entrance leads to a large double-height atrium with a ramping metal staircase leading to the first-floor offices. The entrance hall also leads to the auditorium for training where, on the side of the lecture hall, there is a demonstration container with functioning fire extinguishing devices. Special glass walls can be opened so to take the container outside for special testing of the technologies produced by Mozzanica.
All areas dedicated to visitors are designed as fluid and communicating spaces, which can be modified for special events. Transparent partitions and movable walls allow natural light to enter all spaces. The same on the first floor, where some offices open towards the double-height atrium or towards the production pavilion.

Il progetto per la nuova sede di Mozzanica ha previsto la trasformazione di un edificio a destinazione produttiva in un complesso multifunzionale organizzato in tre aree principali: uffici, produzione e un’ampia zona per attività di formazione ed eventi legati alla sicurezza e ai sistemi di prevenzione degli incendi.
Il nucleo originale degli uffici al piano terreno è stato ampliato al piano superiore e verso l’interno del corpo di fabbrica. La notevole altezza e il passo molto ampio dei pilastri strutturali hanno permesso di costruire una seconda architettura all’interno dell’edificio esistente.
Dall’ingresso si accede ad un grande atrio a doppia altezza con una scala rampante in metallo che conduce agli uffici del primo piano. Dall’atrio si accede anche all’auditorium per la formazione dove, a lato dell’aula, è collocato un container dimostrativo con dispositivi di spegnimento incendi funzionanti. Le pareti vetrate sono apribili ed è possibile portare il container all’esterno per testare le tecnologie prodotte da Mozzanica.
Tutte le aree dedicate ai visitatori sono pensate come spazi fluidi e comunicanti, modificabili in occasione di eventi speciali. Le vetrate e le pareti mobili permettono alla luce naturale di entrare in tutti gli spazi. Lo stesso al primo piano dove alcuni uffici si aprono verso l’atrio a doppia altezza o verso la produzione.

client: Mozzanica & Mozzanica
year: in progress (design 2018)
project by: Alessandro Villa

project team: 
Alice Dian
Martina Dozio
Simone Pellizza
Marta Micheletti 

Construction management and structural engineering: 
Lorenzo Mazzoleni
Electrical engineering:  
Paolo Casiraghi, PC Project
Services:
Donato Mauri, Studio tecnico associato Salvioni & Mauri
Lighting consultant:
Cesare Brunati, Sacchi Luce

 - Alessandro Villa architect
 - Alessandro Villa architect
 - Alessandro Villa architect
 - Alessandro Villa architect
 - Alessandro Villa architect
 - Alessandro Villa architect
 - Alessandro Villa architect
 - Alessandro Villa architect
 - Alessandro Villa architect
 - Alessandro Villa architect