OC Residence - Alessandro Villa architect

Architecture

OC Residence

Single house on a hill extension, Montevecchia
Ampliamento di una casa in collina, Montevecchia


In order not to subtracts space to the most enjoyable part of the garden, the project of the new extension aims to transform the top of the building in a roof garden, a very livable outdoor space, partly paved and partly green, easy to reach via a ramp that starts from the top of the sloping site.
The architecture of the new house is thus almost completely mimetic toward the street, as it opens to the landscape, where the best views are. Plant growth will ensure the privacy of the terrace garden.


Per non sottrarre spazio alla parte più godibile del giardino, il progetto del nuovo ampliamento prevede di trasformare il tetto dell’abitazione in un giardino pensile, uno spazio all’aperto molto vivibile, in parte pavimentato e in parte verde, facilmente raggiungibile tramite una rampa che sfrutta la pendenza del terreno. L’architettura della nuova abitazione risulta così quasi del tutto mimetica verso la strada, mentre si apre al paesaggio e alla vista privilegiata che si gode sul lato opposto. La crescita delle piante garantirà la privacy del terrazzo giardino. 

client: private
year: 2009
location: Montevecchia, Lecco
project by: Alessandro Villa
project assistant: Francesco Sasso

Terrace, roof garden, house extension - Alessandro Villa architect
Terrace, roof garden, house extension - Alessandro Villa architect
Terrace, roof garden, house extension - Alessandro Villa architect
Terrace, roof garden, house extension - Alessandro Villa architect
Terrace, roof garden, house extension - Alessandro Villa architect